View of Acropolis

رساله دوم به تسالونيكيان

تفسیر کتاب مقدس برای ایماندارن

ویلیام مک دونالد

The Second Epistle to the Thessalonians
Believer’s Bible Commentary

by
William MacDonald

مقدمه

«پولس رسول همچون رساله اول فوراً با مشكل دست به گريبان نمي‌شود بلكه قلبهاي مقدسين را به طور تدريجي آماده مي‏‌كند و حقيقت را نفشرده و مشكل را به يكباره مطرح نمي‏‌سازد. اين طريق حكمت و فيض آسماني است؛ قلب آماده شده و نه نكته‌اي كه اشتباه يا بد بوده است.» -‏ويليام كلي (William Kelly)

الف) جایگاه منحصر به فرد در میان کتب مقدس

حقايق مهمي كه در اين نامه يافت مي‏‌شود هم عملي و هم آموزه‌اي هستند. پولس آمدن ثانوي مسيح و مكاشفه‌اش راجع به مرد شرير را بيشتر براي تسالونيكيان توضيح داده و تصحيح مي‏‌كند. او همچنين كساني كه آمدن ثانوي مسيح را به عنوان بهانه‌اي براي كار نكردن قرار داده‏‌اند نصيحت مي‏‌كند، وقتي بديشان اجازه‌ی غذا خوردن نمي‏‌دهد!

Fresco in Agios Georgios Church on Lycabettus Hill
Fresco in Agios Georgios Church on Lycabettus Hill

ب) نویسنده

شواهد خارجي براي نويسنده‌ی دوم تسالونيكيان از رساله‌ی اول نيز قوي‌تر است. نه تنها افرادي چون پوليكارپ و ايگناتيوس به پولسي بودن رساله‌ی شهادت داده‏‌اند و نيز اين رساله به عنوان رساله‌ی پولس در فهرست مارسيون و كانونِ موراتوريان قرار دارد بلكه آيرنائوس نيز با نام از رساله‌ی دوم تسالونيكيان نقل‌قول كرده است.

اين رساله بسيار كوتاه است از رساله‌ی اول تسالونيكيان شواهد داخلي كمتري دارد ولي كاملاً واضح است كه پولس رسول نگارنده نامه بوده و عده‌ی بسيار كمي از محققين در مورد پولسي بودن اين رساله مردد هستند.

ج) تاریخ نگارش

رساله‌ی دوم تسالونيكيان در جواب مشكلات بيشتر و همچنين عدم درك بعضي از قسمتهاي اول ‏تسالونيكيان نوشته شده است. چند ماه يا شايد هفته‌ها نياز بود تا رساله‌ی دوم نوشته شود. پولس، سلوانس و تيموتائوس هنوز با هم بودند ( ۱:‏۱) و قرنتس تنها شهري بود كه ما در مورد آن مي‏‌خوانيم كه آنها با هم بوده‌اند (اعمال رسولان ۱۸:‏۱،۵). از اين رو تاريخ نگارش در حدود ۵۰ ميلادي و احتمالاً بين ۵۰ تا ۵ ۱ميلادي بوده است.

د) زمینه و موضوع

سه دليل اساسي براي نامه‌اي ديگر حتي در فاصله كمي از نامه‌ی اول وجود داشت. مقدسين تحت جفا بودند و نياز به تشويق داشتند (باب‏ ۱). آنها در مورد روز خداوند گمراه شده و نياز به روشن شدن داشتند (باب ‏ ۲). بعضي در تنبلي بسر برده و اين نظريه را به عنوان بهانه مطرح مي‏‌كردند كه خداوند دارد باز مي‏‌گردد و نظريه بازگشت خداوند كه پولس گفته بود نياز به تصحيح دارد (باب ۳).

راجع به روز خداوند، ايمانداران مي‏‌ترسيدند كه مبادا در آن ايام باشند. ترسهاي آنها بوسيله‌ی شايهات بي‌اساس تقويت مي‏‌شد در حاليكه پولس خودش در مورد روز خداوند در حيني كه حاضر بود تعليم مي‏‌داد. پس پولس رسول مستقيماً اين تعاليم را نوشت.

آشكار است كه روز خداوند مشابه آمدن خداوند نمي‏‌‏باشد كه اين يعني زمان ربوده شدن ايمانداران. مقدسين از روز آمدن خداوند نمي‏‌ترسيدند؛ آنها از زمان مصيبت عظيم كه اولين مرحله‌ی روز خداوند است ترسان مي‏‌بودند.

طرح کلی دوم تسالونيكيان
۱. سلام‌ها ( ۱:‏۱،۲)
۲. پولس و تسالونيكيان ( ۱:‏۳-‏۱۲)
  الف دِين پولس براي شكرگزاري ( ۱:‏۳-‏۵)
  ب داوري عادل خدا ( ۱:‏۶-‏۱۰)
  پ دعاي پولس براي مقدسين ( ۱:‏‏۱۱-‏۱۲)
۳. راجع به روز خداوند ( ۲:‏۱-‏۱۲)
  الف تقاضاي پايداري ( ۲:‏۱‏، ۲)
  ب مرد شرير ( ۲:‏۳-‏۱۲)
۴. شكرگزاري و دعا ( ۲:‏۱۳-‏۱۷)
  الف شكرگزاري پولس از اينكه مقدسين از داوري رستگار خواهند شد ( ۲:‏۱۳،۱۴)
  ب دعاي پولس براي راحتي و پايداري مقدسين ( ۲:‏۱۵-‏۱۷)
۵. نصايح عملي ( ۳:‏۱-‏۱۵)
  الف براي دعاي متقابل ( ۳:‏۱-‏۵)
  ب براي طرز رفتار با سركشان ( ۳:‏۶-‏۱۵)
۶. دعاي بركت و سلام‌ها ( ۳:‏۱۶-‏۱۸)

پولس هرگز تعليم نداده بود كه همه‌ی وقايع قبل از ربوده شدن بايد اتفاق بيفتند. ولي حالا او تعليم مي‏‌دهد كه قبل از آنكه روز خداوند شروع گردد، ارتداد عظيمي خواهد بود و تسلي دهنده برداشته خواهد شد و مردِ بي‌دين ظاهر خواهد شد.

براي درك بهتر اين نامه هيچ چيز مهمتر از ديدن فاصله‏‌اي كه بين ربوده شدن، روز خداوند و آمدن ثانويه مسيح وجود نمي‏‌باشد. روز خداوند در اول تسالونيكيان ۵:‏۲تعريف مي‏‌شود. فاصله‏‌اي كه بين ربوده شدن و ظهور در دوم تسالونيكيان ۱:‏۷ شده است.